Gör en löklasagne i höst!
Blomsterlökar som planteras lager på lager under hösten, kommer att växa tätt. Välj lökar som blommar olika tider på våren, så avlöser de varandra och du får en lång vårfägring. Testa i krukor eller i stor skala i rabatter. Löklasagne ger extra mycket blomning för små ytor. Anders Stålhand och Karina Brozinic visar hur man gör.
Förberedelser för en löklasagne
Att plantera en löklasagne är inte alls komplicerat. Krukan behöver inte vara jättestor, då lökarna kan sättas tätare än rekommenderat. Ett måste är dock hål i botten, för avrinning av överflödigt vatten. Detta är viktigt, så att inte lökarna ruttnar.
Det går bra att använda såjord, som är väldränerad. Lökarna har all näring de behöver, så det gör inget att såjorden är näringsfattig. Men det går även bra att använda urnjord eller vanlig krukjord. Du kan även blanda din egen jord av genomsläpplig kompostjord och gärna lite sand.
Välja blomsterlökarna till lasagnen
När du väljer dina blomsterlökar, titta på instruktionerna på påsen för blomningen. Startpunkt stämmer inte exakt för hela landet, men tidsspannet ger en indikation i vilken ordning de olika sorterna kommer att avlösa varandra.
De tidigaste vårlökarna är snödroppar, krokusar, och vintergäck. Dessa brukar även ha minsta storleken på lökar/knölar och brukar logiskt hamna i det översta lagret i löklasagnen.
Sedan avlöser de varandra, med irisar, narcisser, hyacinter m fl. Sist brukar tulpaner och allium blomma. De brukar även ha de största lökarna, som hamnar i de understa lagren.
Plantera såhär:
- Börja med ett lager jord i botten, ca 10 cm.
- Man planterar alltid de största lökarna i botten. Det brukar vara tulpaner eller de största alliumlökarna. Placera med den spetsiga sidan av löken uppåt. Plantera tätare i kruka än rekommendationen, men lämna tillräckligt med mellanrum för stjälkar att ta sig igenom de olika lagren.
- Täck de första lökarna med ca 5 cm jord, och sätt sedan ut nästa lager med de lite mindre lökarna.
- Sen jobbar man sig upp till de minsta som ska vara överst, varvat med jord emellan. Varje lager jord ska motsvara lökarnas storlek ungefär med gånger tre. Så behöver du inte mäta med måttband. Avsluta med ett sista lager täckande jord.
Tips: Placera lökarna med den spetsiga sidan uppåt. Var inte orolig. Även om de skulle hamna med fel ände upp, kommer skotten hitta rätt ändå, bara lite senare. Detta är faktiskt ett trick om man önskar ytterligare en fördröjning av några av lökarna.
Skötsel av en löklasagne
När krukan är planterad ska den ställas undan för övervintring på en sval plats, t ex ett garage, källare eller förråd. Det får helst inte bli varmare än fem grader. Då kan lökarna vakna för tidigt.
Lökväxter är generellt mycket härdiga, men en sträng vinter kan krukan behöva isoleras på utsidan.
Tips: Har ni risk för att sork eller möss hälsar på, kan du skydda lökkrukan genom att täcka över med hönsnät.
När vårsolen börjar titta fram och de första lökarna kikar upp, kan du vattna så smått och ställa fram krukan i ljuset.
När sista blomningen är över, går det bra att tömma krukan och plantera ut lökarna i trädgården. Flera av dem kommer tillbaka kommande vårar.
Se filmen där Anders och Karina planterar en löklasagne steg-för-steg.
TEXT: Karina Brozinic,
FOTO: IBulb, FILM: SJE Films